Načítám…
Tomáš Jarošík brzy odehraje 600. zápas v lize

Tomáš Jarošík brzy odehraje 600. zápas v lize

31. Březen 2023

Zastavili jsme se na pár slov s Tomášem Jarošíkem, který z aktivních hráčů v Plzni odehrál v lize nejvíce zápasů. K 31. březnu jich bylo 590. Je pětinásobným vítězem squashové ligy a v létě k tomu přidává ve VAŠÍ LIZE také tenis.

Tomáši, hraješ VAŠI LIGU už od roku 2009 (tehdy ještě jako VŠ ligu), což je pěkný kus života. Co pro tebe liga znamená?

Pro mě znamená hlavně příležitost potkat velké množství různých soupeřů na podobné úrovni, tím pádem spoustu vyrovnaných zápasů, ve kterých se navíc i o něco hraje. Líbí se mi systém, kdy se soupeři každý měsíc mění podle aktuální formy. Hrál jsem dlouho krajskou soutěž ve volejbale, kde roky v podstatě nikdo nesestupoval ani nepostupoval, takže se potkávali pořád dokola ti samí a bylo to docela stereotypní.

Celkem jsi v lize už odehrál skoro 600 zápasů, nejvíc z aktivních hráčů v Plzni. Vzpomeneš si na některý konkrétní, který ti uvízl v paměti (klidně i více)?

Momentálně mi v paměti uvízl ten poslední, Martina Regnera neporážím každý den a 3:0 už vůbec ne (pozn. rozhovor vznikal v lednu). Pak taky jeden z těch prvních, kdy mě školil Karel Noháč.


Tomáš Jarošík se zlatým pohárem za vítěze squashové ligy v ročníku 2022.

Máš nějakého oblíbeného soupeře, s kým rád hraješ? A případně proč?

Nejvíc mi vyhovuje právě to, že se soupeři střídají, zahraju si dobře se všemi soupeři.

A co naopak na druhé straně spektra? Kdo je tvůj neoblíbený soupeř? Na koho se ti špatně hraje?

Neoblíbeného soupeře mám jen sám sebe, když se mi nedaří podle představ. Nevzpomínám si na nikoho, s kým bych hrál nerad, a to jsem těch soupeřů potkal už opravdu hodně. Bylo by zajímavé spočítat, kolik bylo v těch 580 zápasech různých hráčů.

Aktuálně hraješ ve squashové lize, ale často přes léto přidáváš i tenis. Dokážeš oba sporty porovnat? V čem tě který baví?

Squash je výrazně fyzicky náročnější než tenis, aspoň v mém podání, tenis je zase víc o technice a o hlavě. Výhoda squashe je, že na kurtu nefouká a neprší, i když jednou už jsem déšť u squashe taky viděl, když to v restauraci nad kurtem přehnali s mytím podlahy. Každopádně tenis beru jako letní sport a přes zimu zase preferuju squash.


Tomáš na tenisovém turnaji VAŠÍ LIGY

Ještě děláš nějaké další sporty mimo squash a tenis?

Dlouho jsem hrál závodně volejbal, rád lyžuju nebo se jdu proběhnout do lesa. Příležitostně se projedu i na kole, na bruslích na ledě i na kolečkách, zahraju si i basketbal nebo fotbal.

Jaký je tvůj nejlepší sportovní zážitek?

Asi to budou víkendové volejbalové turnaje, které jsme ještě jako studenti objížděli, zvlášť si vzpomínám na noční turnaj v Tachově, po kterém následoval ranní přejezd do Stříbra, hodina spánku v autě na parkovišti a druhý turnaj, který se nám dokonce povedlo vyhrát. To už by asi dneska nešlo.


Smečující Tomáš

Jaký je tvůj nejhorší sportovní zážitek?

Vybaví se mi gymnastika při tělocviku na střední škole. Tu jsem opravdu nesnášel, připadalo mi to jako úplně promarněný čas, který se dal daleko lépe strávit s nějakým míčem.

Jaká by byla tvoje vysněná dovolená, pokud bys neměl žádné omezení v rozpočtu?

Nejvíc si s rodinou užijeme každoroční lyžování v Itálii, ale kdybych neměl žádné omezení v rozpočtu, možná bych vyrazil i do Špindlu. :-)


Z rodinné lyžovačky

Tomáši, díky za rozhovor. Mímochodem já jsem s Tomášem hrál v lize dvakrát. Jednou squash (v roce 2010) a jednou tenis (v roce 2015) a obojí jsem prohrál :)

Petr

Petr
Petr Lundák

Diskuze ke článku

Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!

Platební metody

Platební metody